Nízkohistamínové vína:
Vieme, že sa čoraz viac ľudí trápi s histamínovou intoleranciou. Preto sme pre Vás vytvorili ponuku vín s nízkym obsahom histamínu. Čo je na tom najlepšie? Sú to vinárstva, ktoré určite dobre poznáte a v našich vinotékach ste sa s nimi určite stretli napr. KARPATSKÁ PERLA, MARTIN POMFY-MAVÍN, REPA WINERY.
Vybrať si môžete zo širokého portfólia odrôd. V našej ponuke nájdete vína suché, a aj so zbytkovým cukrom. A čo je najlepšie, uspokojíme aj vínomilcov, ktorí obľubujú červené vína.
Základné predpoklady nízkohistamínového vína sú: kvalitné a šetrne pestované hrozno zo Slovenska, prirodzená vinifikácia v pivnici a 100% hygiena.
Nízkohistamínové víno = veľmi kvalitné víno
Čo je histamín?
Úplne prirodzená, v tele sa vyskytujúca molekula. V imunitnom systéme je dôležitým hráčom pri alergických reakciách a pri poranení, v mozgu ovplyvňuje prenos signálov a v žalúdku spúšťa uvoľnenie žalúdočnej kyseliny, dôležitej pre trávenie. Tak ako je to však v živote so všetkým – všetkého veľa škodí. Zvýšené množstvo histamínu sa môže prejaviť napríklad ako alergická vyrážka bez zjavnej príčiny, v mozgu zase môže spôsobiť útlm prejavujúci sa únavou a v žalúdku zvýšenou produkciou kyseliny, teda pálením záhy a s ním spojenou bolesťou brucha.
Ako to že ho je veľa?
Histamín, ako aj histidín – aminokyselina, z ktorej vzniká histamín – sa nachádzajú vo veľkom množstve potravín. Naše telo si však za normálnych podmienok reguluje hladinu histamínu v tele a zabraňuje jeho zvýšeným hladinám pomocou špeciálnych enzýmov, najmä diaminooxidázy (DAO), ktoré ho odbúravajú. Histamínová intolerancia vzniká, keď tieto enzýmy nefungujú správne a hladina histamínu sa tak môže zvyšovať. Dôvodov poruchy ich funkcie môže byť viacero.
*/